Dins l'aspecte religiós, l'acte més important és l'ofici, que, amb més o menys solemnitat, es dedica a sant Antoni. Cal destacar-hi l'homilia sobre la seva vida i miracles, així com també el repartiment d'una estampa d'aquest sant, que normalment porta una simple oració al darrere per demanar la seva intercessió en la protecció del bestiar. La majoria de Tonis porta aquesta estampa a la cartera de butxaca fins que és substituïda per la nova de l'any vinent.

Una tradició perduda en l'actualitat, però que era practicada habitualment molts anys enrere, era la treta de torxes enceses, per part d'un nombrós grup de Tonis, durant la consagració de la missa. Es col·locaven en dues fileres al corredor central de l'església.

Quan l'obligació de la missa dominical era una pauta de conducta, algun Toni era titllat de només anar a missa el dia de St. Antoni. Comentem això per demostrar la fe del Toni envers el seu patró. Aquest ofici se celebra sempre el dia 17 de gener, dia de la festivitat del Sant. Imperatius lògicament deguts a l'evolució del temps, han fet que l'ofici i tots els actes principals de la festivitat, des de l'any 1972, es portin a terme el diumenge més pròxim al dia 17. Hem de comentar aquí un acte tradicional, previ a la celebració de l'ofici del Sant, i un altre posterior, en acabar l'ofici.Ens referim al fet que mitja hora abans de començar, una representació de la Junta Permanent, els banderers de l'any anterior, petits i grans, i una representació de la Comissió Gestora, acudeix a casa del banderer, on els esperen la Junta de l'any, amb els banderers petits per traslladar-los a l'església. Aquest trasllat es fa de manera festiva, acompanyats per l'orquestra. Les banderes són portades encara per la junta antiga. En arribar a l'església es posen al costat, a banda de la imatge de St. Antoni. En acabar l'ofici, seran els banderers nous els qui les portaran de l'església a la plaça de Dalt Vila, acompanyant l'oficiant, per procedir seguidament a la benedicció del bestiar.

Hi ha també la bandera dels pavordes, que antigament ballaven el Ball del Ciri, que és portada pel president de la Junta Permanent i dos Tonis antics fins a la benedicció i es torna a la custòdia de l'església 

El següent acte religiós és la benedicció del bestiar. L'oficiant agafa la imatge del Sant, que presideix la missa, i acompanyat pels Tonis que porten les dues banderes es traslladen a la plaça de Dalt Vila, als acords d'una airosa marxa, tocada per l'orquestra de torn. A continuació es procedeix a la benedicció del bestiar que ja espera a la Plaça.

La missa de difunts, que en l'actualitat se celebra el mateix dia del Sant, en memòria dels Tonis morts en especial durant l'any, tanca la trilogia dels actes religiosos, que, amb petites variants, se celebren des de sempre.